Oameni
Iarna nu este numai anotimpul zapezii si al frigului, ci si acela al bucuriilor prilejuite de datini si obiceiuri legate de sarbatorirea Nasterii Domnului.
Venirea Craciunului reprezinta unul din cele mai asteptate momente ale anului si reprezinta motiv de bucurie pentru intreaga familie, prilej prin care toti cei dragi se aduna in jurul bradului, ciocnesc un pahar de vin in cinstea Nasterii Domnului si asculta urarile colindatorilor.
Pe plan local obiceiurile de Craciun colindul si umblatul cu Steaua, sunt de-a lungul anilor pastrate.
in mitologia romaneasca legenda pastorului Craciun a fuzionat cu mitul Nasterii Domnului. Se zice ca la acea vreme Craciuneasa primeste pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost.
Cu aceasta ocazie pastorul Craciun trece la crestinism.
Se povesteste ca la acele vremuri pastorul Craciun a aprins un rug din lemne de brad, si a petrecut cu cei apropiati. Dupa joc a impartit daruri familiei si celor apropiati. De aici cred ca provine obiceiul cu Mos Craciun care aduce daruri copiilor de ziua nasterii lui Iisus, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor care dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi noului Mesia.
Cantecele de bucurie de la petrecerea pastorului Craciun s-au transformat astazi in colinde.
De peste doua mii de ani mos Craciun ademenit de mirosul de brad si de cozonac, proaspat scos din cuptor vine incarcat de daruri pentru copii cuminti.